понеделник, 16 март 2015 г.

Guinness Draught – нека празнуването на St. Patrik day започне сега



Добър вечер на всички будни. До началото на този световно известен национален празник остават броени часове и тъй като днес съм на вълна бира, за това започвам с празнуването. Лично аз люба, тача и милея за български празници и не знам защо трябва да празнувам всякакви католически, американски и чуждоземски празници, но този ми допада заради следните причини – пие се страшно много бира, а в допълнение намирам ирландците за много близки до нас като народ – лично мое мнение.  

Безспорно за мен Guinness е рекламно лице на Ирландия и като посланик за тази държава реших да празнувам с нея, както впрочем прави почти всеки един ирландец. Това е като пиенето на водата, предполагам даже пият повече Guinness от колкото вода, за това едно голямо Наздраве от мен. 

Започвам с Guinness Draught тъй като е с най-ниското алкохолно съдържание – едва 4,2% алкохол по ABV. Това пиво има тъмен карамелено-шоколадов цвят. Пяната е много трайна, на средно дебел и кремав слой. Както е известно тази пяна се дължи на пластмасовото топче в кена (топчето се пълни с газ нитроген, и след заварянето на кена той си седи вътре, с отварянето на кена налягането на бирата пада, нитрогена излиза през малки отвори в топчето и газира бирата, а резултат се появява и тази фина кремава пяна) – това е най-простото и може би не най-точно пояснение за ефекта от топчето. Мирисът тук не е много силен, леко сладък е, но има метален отенък.  Вкусът е с ниска плътност, има слаба препечена горчивина и леки карамелено – шоколадови нотки.  Като послевкус се усеща лека киселина на небцето. 

Като първа бира за вечерта Guinness Draught е идеална. 


От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар