събота, 20 февруари 2021 г.

Blek Pine / Snobcats Imperial Stout - Svetsko a nashe

Бог да го прости баща ми, от дете за добро или лошо ме облъчваше със сърбско. Като цяло освен на музиката им, той си харесваше Сърбия, без видими за мен причини. Разказвал ми е няколко пъти една и съща история - Навремето на сърбите не им е било забранено да емигрират по Западна Европа. На Тито са му трябвали пари, за това нямал нищо против сърбите да работят и пращат пари в родината. Съответно сърбите пък отивали за пари, но си тачили държавата. На няколко пъти Тито прави тестове да види, ако свика мобилизация какво ще стане с хората в чужбина. Всеки път ефекта бил един и съши, за часове стран
ата се пълнила с емигранти готови да бранят СРЮ Югославия по онова време. Та отпивайки от тази бира се сетих за една реклама на сръбската бира МБ, която вървеше преди години по сръбските канали. В нея се казваше "Svetsko a nashe" - демек на световно ниво, но правено у нас. 

Бирата има тъмен шоколадов цвят - за сравнение Тери Прачет има една книга "Тъмно като в полунощ", та и тази бира има същият цвят.  Мирисът е силен и плътен, буквално те води за носа. Усещат се шоколад и препечени малцове, в примес с ликьор. Пяната за малко застана тънка на кремав слой, но бързо спадна на тарен ореол. Вкусът е супер. Силен, плътен, мазен. През цялото време имаш един много добре балансиран примес от препечени малцове, даващи усещане за кафе. Усеща се през цялото време шоколадово-ликьорени нотки, които остават траен лепкав отенък на небцето. Вкусът остава дълго след отпиване.

На момчетата и котките сварили бирата им стискам ръце за добре свършената работа.

И така, ако татко ме гледа от горе, чест и почитания за теб. 

https://www.facebook.com/blekpine

Няма коментари:

Публикуване на коментар