понеделник, 12 декември 2011 г.

Hertog Jan Grand Prestij – Бира №300


Изключетилно се радвам да споделя, че вече мога официално да заява моят юбилеен празник “300 бири и орекстърът да свири”. Този значителен успех бе постигнат за близо 3 години с помощта на десетки приятели и разбирасе моя усърден труд. На практика с помоща на своите халби пропатувах разстоянията от Гърция до Дания и от Япония до Мексико. Обещавам в следващитя материла да дам малко суха статистика относно колекцията до сега, но нега в момента се насладим на бирата със заветнитя номер.

Както в началото споменах за рожденитя си ден получих колекция от три холандски бири, които реших да изпия при специални случаи. За това втората от тях реших да юбилейна. Самото име Grand Prestij недвусмислено подсказва, че за мен това си е голям успех, защото когато започвах с колекцията, си мислех че трудно ще постигна първоначалната цел 400 бири за 5 години, а ицзлиза че се справям много по - добре.

Бирата се отличава с уникално тъмен и чеврен цвят. Прилича на другата подобна Dubbel , но този цявт е почти непрогледен. За сравнение цветът е като на кола примесена с вино. Пяната е кафява и на тънак траен слой. Мирисът е силен, но неопределен (вторичната ферментация и неразибираемият за мен холандси, крият съставките на това пиво от мен). На вкус е много тежка и винена.

Бирата бе изпита при стайна тамперетаура на залез слънце и да ви кажа, не се сещам за по-подходящ момент от онзи. На фона на залеза цветът омагьосваше, а тайнственитя непознат мирис опиянаваше без да се отпива от пивото.

Истината - след две такива по 10% после ще ви е трудна комуникацията, но ако някога ви падне възможност задължително пробвайте.


www.hertogjan.nl


От мен наздраве и до следващия път. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар