Никога не съм крил, че едно от любимите ми бирени места е
Best Belgium Beer в Перник. От момента в който разбрах за тяхното съществуване,
до момента в който отидох за първи път имаше забавяне, но когато попаднах там
не ми се тръгваше. При това първо
посещение имах честта да се запозная с Наталия, но в последствие така и не се срещнах
с баща й. Винаги съм искал да му стисна ръката и да му кажа в очите „Евала”,
както надявам се, съм направил и с другите хора, от които купувам редовно бира,
и на които също дължа голяма благодарност, че обогатяват вкуса ми.
Преди близо месец Наталия ме покани да отида на откриването
на бара - за неусведомените, те вече не са просто магазин с възможност да
изпиеш една-две бири, а пълноценно заведение с няколко маси и прекрасен бар.
Тогава страшно много се зарадвах че проектът им вече е финализиран и ще мога да седна и да
изпия бирата си като нормален бял човек, в заведение, което напълно се вписва в
представите ми за бирен бар.
Малко след пристигането си, вече бях превзел бара, пиех наливен
Chimey и опитвах едноименното сирене. За
да бъде всичко напълно съвършено, трябваше обаче още нещо - да се запозная с бащата
на Наталия - Иво. Близо две години бяха минали от първото ми посещение, а с него
така и не се бяхме срещали. Е, този път имах късмет и същата вечер си стиснахме
ръцете. Най-накаря успях и това ми стигаше, но той не беше на това мнение. За да скрепи приятелството ни, ме почерпи една
определена бира - Papagaei.
Преди да я отвори, аз вече я бях купил за вкъщи, но нямах нищо против да я опитам на място. Е, наистина останах очарован. В мен за поредн
път се затвърди старото верую, че бирата е чудесно начало на всяко приятелство.
Papagaei
има трайна пяна на средно дебел слой. Цветът и плътен и мътен, като наподобява
захаросн мед. Мирисът й е остър и много
пълтен. Аз лично усещам флорални мириси
на хмел примесени с цитрус. Тъй като мирисът е много наситен, ако се вдиша
дълго време, се усеща сладост. Вкусът също е много плътен и във финалът е доста
горчив. Бирата е с почти никаква газировка,
но хмеловете придават страхотна горчивина и тръпчивост. В началото до
към средата бирата е цитросова и сладка, след което става приятно горчива.
Това пиво е идеален завършек на вечерта, а може би става и
за плавен преход към някоя 12 – 14 % бира, тъй като самата тя е 8%
алкохол. Мога да кажа само хубаво за нея
и за човекът който ми я подари, за това успех и на двамата.
От мен наздраве и до следващия път.
Няма коментари:
Публикуване на коментар