Имало едно време, така започват всички приказки. Нашата
започна през месец юни 2014г. Аз тъкмо се бях върнал от Родопите (10
незабравими дни) и се отправих към първата среща на Бирените колекционери в
България , която се проведе в Трявна. Там се срещнах с много приятели от всички
онлайн източници, с които до тогава само
си пишехме и обменяхме информация. Идеята беше да обменим кой каквото има и да се запознаем наяве,
защото бирата с приятели в електронен
вариант не струва.
Срещата се състоя в бирария Лукс, на която благодарим да
гостоприемството, хубавата бира и аз специално за дегустаторската чаша, която в
момента е любима на жена ми, а аз тайно си крада.
На вторият ден от срещата моя приятел Иво ( надявам се ме брои и той за приятел, защото него
и Ники много ги уважава и на пияно, и на трезво – не само във FB)спомена една щура идея. Беше
си купил Мурсалски чай и искаше с Ники да сварят бира с тази добавка. Аз лично
харесвам този чай, като го познавах преди това под името Али Ботуш и веднага се
зачудих що ли за бира ще се получих. Иво обеща да черпи после една бутилка от
произведението.
Времето си минаваше, аз пиех бира, но не споделях с никой,
какво, къде и защо пия, като приех това за заслужена почивка от тежкият работен
режим. Изпуснах мнозина бирени събития, като примерно появата на Тъмният
Гларус, но все си казвах -Бира ще има и теб ще те има J
И така минаха се месеци докато накрая не
бях поканен едно събитие с много, АХ, ОХ и МЧ. Още
щом прочетох за Муралски Ред Ейл злият гений в мен веднага
заподозря индустриален шпионаж, плагиатсво и още стотина подобни конспиративни
идеи, но после си казах спри да говориш глупости и спри с тези сънища, вземи се
събуди. Факта, че територията на една не много голяма държава имаше поне още
един свободно мислещ електрон ме зарадва, и евала, че още няко се беше
сетил за тая идея.
Мч 7 има трайна пяна на следно дебел слой . Мирисът
определено набляга повече на ментата в бирата, но има и лекото загатване за чай.
Цвеът е тъмен, мътно-червен и има лека отайка. Още в началото на глътката
ментата завладява , като нейната свежест и лека тръпчивост преобладава през
по-голямата част от вкуса. В края на
после вкусът има лек нюанс на Мурсалки чай, а горчивината която се усеща е
типично бирена.
Аз лично не бих наблягал толкова на менатата, но при целият
процес са варене и съхранение, Мурсалският чай сигурно не може да надделее над останалите
съставки. Липсва и повече плътност, но печели с това че няма друга като нея.
От мен наздраве и до следващия път.
Няма коментари:
Публикуване на коментар