неделя, 20 ноември 2011 г.

Hertog Jan Dubbel - Първа бира или началото е дадено

Цял ден се чудя коя да бъде първата бира, която да ви представя.

Не че изборът ми е безкраен, но приближавайки бройката 300 се замислям, че все пак изборът не е лесен. За това реших да ви впечатля, така де, трябва да ви грабна от първия път.

Преглеждайки мемоарите си :) попаднах на една от-най хубавите бири които съм пил. Освен че е хубава, тя е и доста скъпа. Като направих тази равносметка, реших че тя е подходяща за първата бира с която да ви запозная. Тя носи името на един благородник наречен Hertog Jan Dubbel.

Преди да ви опиша що за бира е това, трябва да ви разкажа как се сдобих с нея. Искам да разберете, че бирата наистина е специална. В първата статия писах, че обичам не само бирата, за това трябва да отбележа, че обичам и шоколад, синьо сирене, джаз, семейството си, приятелите и естествено не на последно място приятелката си. Именно Тя ми подари и тази бира. Поводът да придобия това прекрасно холандско питие бе моят рожден ден, а подаръкът освен три уникални бири от тази пивоварна (единична цена 24 лева бутилката ) и един уикенд в Белоградчик.

Така в един прекрасен следобед, Аз, Тя и Hertog Jan седнахме на масата. На прекрасното малко дворче освен любовта, ни събираха жаждата и любопитството към новото пиво. За това без да губя време нека да ви разкажа за бирата.

Първото нещо което впечатлява в нея е бутилка. Тъй като бирата е с вторична ферментация, която протича след нейното бутилиране, за да се запази възможността това да се случи, производителят е изработил една прекрасна, много аристократична, порцеланова бутилка с тапа за вино. Самият развеселен херцог на етикета закачливо е надигнал чаша, и за това бирата, още с видът си предразполага към едно "Наздраве".

Развинтвайки телчето на тапата се надявах тя да не избухне като шампанско, но това не се случи. Така с умерена сила извадих тапата и чудото започна. Но моля не си представяйте че духът от бутилката е излязъл и че херцогът ми е предложил да ми изпълни 3 желания. Чисто и просто ароматът на съдържанието в бутилката се усети силно, макар да бяхме на открито пространство. Мирисът беше много добре балансиран, имаше характерните нотки на хмел, карамел и разбира се онзи лек приятен киселеещ нюанс на прясна бира.

На снимката добре се вижда, че цветът е тъмно червен, плътен и почти непрозрачен, а като бонус бирата сякаш вреше и все едно имаше огън в халбата, а не бира. За завършек на тази течност послужи трайната и пухкава тъмно-кафеникава пяна, която имаше мирис и вкус на карамелено капучино. На вкус бирата беше лека, мека с характерният привкус на жива бира и нотки на карамел.

Както можете да си представите бирата беше уникална, не само заради своите качества, но и заради компанията, мястото и въобще стечението на обстоятелствата.

За тези които са по-любопитни и искат да разберат повече за самият производител и другите бири които предлага, прилагам и оригиналният сайт.

www.hertogjan.nl

От мен наздраве и до следващия път.

5 коментара:

  1. Поне 20-тина бири които до момента не виждам тук можеш да намериш из разни интернет магазини - 3 белгийски Хоф тен Дормал , 5-6 немски Ейбауер, испанска Диа лагер премиум, 3 холандски бири Роял Дъч и бреда Роял,няколко английски, немски и Кобра в Андрюс,фуд. В София освен това което се намира по супермаркетите, се намира и френска бира - има магазин за френски стоки. за съжабление в полския магазин на Хубча 7 вече зареждат само кенове. В Берьозка в момента има доставка на нови украински бири. В Казавино се намират 20-тина белгийски, холандски, чешки и мексикански екземпляра, вкл. трапистки бири на Шиме и ла Трапе. Лично аз купувам бира само в стъклени шишета (тъй като колекционирам етикетите и капачките), до пластмаса и алуминий се докосвам само в краен случай, но това в тях определено не е същата бира. Засега любимите ми стилове са вайс, уит и белгийските и френски абатски бири. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Нико. Аз съм малко назадничев човек и още не поръчвам он-лайн бири, предпочитам да ги търся и намеря. За бирите на Хоф Тен Дормал и Ейбауер разбрах от приятел, но за сега в София имаше само тъмното Ейбауер и е готина. Вчера бях на едно кулинарно фестивалче зад НДК и там намерих опцията за тези Хоф и Ейбауре, днес ще ги купувам. Ако знаеш някой линк или адрес на интересен магазин сподели моляте, независимо къде са в Бълтария за пътувам. Интересувам се от тези холандски и френски бири. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, За холандските бири - виж на сайта vinaritrade.com, за френските - френския магазин в София. ул. "Неофит Рилски" 63 сайта им е frenchgastronome.com, за испанската - в Логистика Юнивърсъл, бул. Цариградско Шосе 425, гр. София : http://sistema.bg/categories.php?CategoryID=26. био бири Канабия и 4 елемента - има ги в повечето биомагазини. А поръчвам по интернет тъй като живея в провинцията и тук просто изборът е крайно ограничен.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Ето нещо и от мен от извесно време го търся, но съвсем скоро ще ида там - http://sofiology.com/mesta/kanaal/

    ОтговорИзтриване