сряда, 23 ноември 2011 г.

Köstritzer Schwarzbier - Една разходка до Лайпциг



С всяка публикация ще ви запознавам с по един от своите дилъри - снабдители. В повечето случаи това са приятели и добри колеги, които знаят за моето хоби и макар понякога да им се струва смешно, винаги намират начин да ме зарадват с нещо ново.

Един от тези приятели е Ани Маринова ( по-често ще я срещате под псевдонима Марининова). Бившата ми колежка от години съжителства с друг колекционер на бирената култура, и за това тя е един от първите хора, които приеха с удоволствие да ме снябдяват с бира от чужбина.

Последният й подарък бе преди 3 седмици, когато на среща с приятели тя донесе тази красива тъмна бира - Kostriber Schwarzbier. Въпросният подарък идва от германския град Лайпциг, където Ани беше на двудневна визита, включваща и красивия зоопарк в града (по-късно ще добавя линк към фото албум за да разберете за какво става въпрос).

Въпреки служебните си ангажименти, г-ца Марининова успя да се добере до един местен магазин и след обстоен преглед на рафтовете с бира, се спряла на тази, тъй като големият избор обърква, но личният опит не. Случайно или не, предишната вечер тя пила въпросната бира и затова заложила на сигурното, за което й благодаря.

Та да си дойдем на думата за качествата на самата бира. На външен вид кенчето изглежда малко семпло, но въпреки това впечатлява. Що се отнася до цвета на бирата той е перфектен, тъмно карамелен и плътен. Мирисът е силен, дълбок и карамелено-сладнящ. Пяната е тъмно кафява с вкус на капучино и стои на тънък, но траен слой . Вкусът е първоначално лек, след което става силен, плътен и карамелен.

Изпиването на бирата беше истински празник за мен, тъй като аз предпочитам тъмните бири, а техният сезон вече е на лице. Благодаря на Ани за биричката и си пожелавам да донесе пак, като за предпочитане друга.

Подробности : Бирата става собственост на  Bitburger Brauerei от  1991 г. насам, но още през далечната 1543 г. малката семейна пивоварна Kostriber произвежда първите си светло и тъмно пиво. В момента освен тъмна бира, под марката се продават пилс, радлер и специално пиво. 


http://www.koestritzer.de/



От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар