петък, 21 февруари 2014 г.

Балтика Praha – една различна руско – чешка връзка


Една голяма част от вас знаят за съветската окупация от 1968 г., тогава  за периода от януари до август на въпросната година съветски войски дружно окупират тогавашна Чехословакия – идеята е дадена от правителството на България.  Цел на е политическата либерализация на страната, но реално СССР вижда заплаха в това,  че хората в страната се боря за про-западни идеали.


Ако все още не намирате какво е общото,  то операцията е наречена „Пражка пролет”. Както разбирате след това нахлуване обичта към „братска Русия” спада още повече и до ден днешен, ако сте руснак в Чехия или Словакия, не е повод за гордост. Именно с това се чудя, от къде им е хрумнало на Балтика да си кръстят бирата така, като именно те са с най-простите имена от 0 до 9.  Да разбира се имам в предвид, че бирата е опит за чешки пилз, но все пак руска бира с Прага в името си е леко провокативно. 
Бирата има нетрайна бяла пяна на дебел слой.  Цветът е тъмно златист, със средна плътност.  Мирисът е леко кисел и сладък.  На вкус в началото е горчив, сладък и балансиран, след това става лигав малко по-горч
ив и във финала малко по-силно горчива. На небцето остава една горчива лигавост на небцето.

Бирата е длаче от бири като Старопрамен, Старобърно или Козел,  за това опита на балтика по скоро е на ниско качествен чешки пилз. 


От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар