Преди известно
време Владислав ми сподели, че в момента прави сватбен ейл. Преди не много
време аз самият си поръчах такъв и за това любопитството ми бе активирано на максимална
степен. Всеки който опита от моята бира (дело на Blek
Pine - разновидност на
тяхната IPA) твърди, че бирата е била страхотна,
което само естествено ме радваше. Факта, че Влади прави подобен подарък на свой
приятел ми хареса, но изкушението да опитам друга сватбена бира надделя и
съвсем не тактично попитах „Може ли една бутилка и за мен“. Естествено
намекнах, че бутилките са чупливи и винаги стават инциденти, ако се счупи една
бутилка не е фатално, виж вече каса, това е трагедия – отново ще спомена Митко
и Боби, аз още не мога да преживея, че в моите ръце счупих близо 30 бири от
тяхната Blek IPA.
На трета
седмица от варката на VIT Strong Ale със задоволство разбрах, че битовите инциденти
при домашното пивоварене са неизбежни, и една бутилка се изтърколи чак до мен.
В опита си да вдигна бутилката без да я счупя, горният затварящ елемент,
наречен още капачка се отдели
(предполагам, че не трябваше да използвам отварачка, но като пипна пълно бирено
шише и отварачката винаги се озовава в дясната ми ръка). За да не загубим
ценната пенливата течност, реших да я прелея в чаша.
В крайна сметка
в чашата се озова мътна пенлива течност, със плътно тяло и цвят на плодов
нектар. Не ме питайте какъв точно плод е нектара, концентрирайте се върху
снимката и преценете сами. Пяната застана на плътен, кремав и средно дебел
слой, а от чашата се разнесе плодов мирис на банан и още нещо. Това последното
още нещо наподобява грозде (моите приятел Николай Дочев и Иво Николов го
определят като шира), но честно не мога да го определя. Тялото е плътно и
кремаво. Горчивините от средата до края на глътката са умерено силни, а в края
се усеща отново една ментова свежест, която не е мента.
Понеже съм гол
и бос в биро-варенето, тук очаквам корекции, но в бирата е са ползвани и малцове
Caramunicha и Munich, които дават плодовите нюанси и
хубавата пяна. Освен това в направата на бирата Владислав е използвал три вида
хмелове – Magnum, Citra и Irish
Moss, като с хмела Citra е направил и сухо охмеляване. Според мен точно Citrata придава свежестта, а Magnum плътността при отпиване. Бирата е
много добра и се надявам искрено и гостите на сватбата да останат доволни.
От мен наздраве
и до следващия път.
Irish Moss не е хмел!
ОтговорИзтриванеСъвсем правилна забележка, разбрах го малко след като пуснах статията. Ако съм разбрал правилно, това е вид растение, което се води супер храна, а в случая придава допълнителна горчивина.
ОтговорИзтриване