понеделник, 7 март 2016 г.

Vit Espresso Stout – по-дълго и без захар моля



Здравейте, отново ме хвана липсата и не съм писал последните 3 месе;а. Тъй като не смятам да липсвам по-дълго от това, а не желая да пиша сладникави извинения, за това минавам направо на бирата. Тази домашна бира е производство на Владислав, който за трети път ми подарява свое домашно пиво.  Тъй като няма как да му се отблагодаря подобаващо, само мога да пиша този кафе стаут.  

Бирата има гъста трайна и дебела пяна, с цвят на капучино. Балончетата бяха кремави и фини. При отливане, течността беше тъмно карамелено-кафява към черно, общо взето като кафе с карамел. Вече налята, бирата имаше много тъмен и плътен карамелен цвят, почти черен. Мирисът е богат и плътен, с подчертани кафе нотки и леко препечено зърно. Вкусът също е силен, горчив, плътен и с подчертани кафе, карамел и ръж. Вкусът има слабо развитие, като в началото е по-горчив, а след това по осезаемо се усеща кафето и леки сладки карамелени нотки. В края като послевкус остава приятно търпчиво мазно петно на небцето и привкус на препечена ръж.  

Мога чистосърдечно да кажа, че бирата идеално се вписва в стилът си. Пил съм няколко подобни италиански, чешки, датски и английски бири, които дори на моменти по някой показатели не може да се мерят с домашното творение. 

Ще използвам тази статия да ви споделя, че на 13 март Асоциацията на Домашните Пивовари в България и бар Kanaal организират вторият Ден на домашната бира. На този ден всеки от вас може да дегустира дело на домашните пивовари, също като мен.. В края на февруари имах удоволствието да бъда на тяхна сбирка  в София и там пих част от бирите, които ще се предлагат на 13 март – всяка една си заслужава да се опита. Ето и линк за повече информация https://bforbeer.wordpress.com/2016/02/29/kanaal-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-13-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82/

От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар