неделя, 1 февруари 2015 г.

Тиквена бира – поздрави за Душко Добродушко


Здравейте бирофили. Тази седмица ще ви представя 7 домашни бири. Причините да пиша за тях са няколко.  Първо преди две седмици имах честа да посетя една от редовните срещи на Асоциация на Домашните пивовари в България. На събитието във Велико Търново имах късмета да опитам няколко наистина добри бири. Втората причина е, че на 8 февруари същата асоциация с помощ на бар Kanaal ще направят един Ден на домашната бира и искам да събудя вашият интерес към това мероприятие. 
 
Първата бира която искам да ви представя е тиквената бира от Сливен . Не знам колко от вас са опитвали подобно питие, но двете момчета от градът на Сините камъни са направили великолепна бира. Съжалявам че не им помня имената, но ако не се лъжа единият е Даката, а другият Калата. Моля да ме извинят ако греша, но искам да и направя евала, защото наистина са го заслужили.

Пивото има много тънък, траен слой пяна. Цветът е тъмен и плътен, с отенък на препечена тиква. Мирисът е силен, плътен и тиквен. Бирата има средно плътно тяло.  Като цяло е сладка и определено тиквена,  но е добре балансирана, така че въобще не си представяйте тиквен сок. Финалът е горчив.

В заключение, на 8 февруари задължително ще опитам тази бира, защото скоро не се очертава  да имам друг шанс. Моя съвет е – „Направете същото” . 

П.П. Относно заглавието на текста, искам да подчертая че обичам тиква, а също така обичам и разказът на Елин Пелин за Печената Тиква.

Няма коментари:

Публикуване на коментар