вторник, 3 февруари 2015 г.

Сбирщайн – има такава бира

Миналата 2014 г. се проведе първият за страната ни Beer Relation. Отдавна имахме нужда от beer fest, който да ни зарадва. Макар и с много дъжд, мероприятието мина доста добре, според моето скромно мнение.  Радвам се, че имаше много бира, храна и хора. Няма да захапвам жалките компании, които в района на мероприятието раздаваха безплатна бира, нито пък хората, които пиха пиринско от съседното магазинче, но се правеха на разбиращи.  
 
Това което ме зарадва искрено, бе че за първи път открито се заговори за домашно пивоварство и за craft бира въобще. Премиерата на Гларус и присъствието на Темлко, за който бях чува (чух за него от Фотев, който ме почерпи с бирата му), бяха сред най-запомнящите се за мен неща. Разбира се тук не трябва да забравям и новите ми приятели – Боби и Митко, благодарение на които вече обичам бирата още повече – утре ще ви пиша и за тях. 

За да не се отвличам от темата, ще ви представя една наистина интересна бира дело на Г-н Пампов. Пивото се оказа чуден микс. За тези които са варили бира е ясно, но за тези които не знаят, след всяка варка остава едно малко количество бира, което обикновено се ползва като стартер за бирените дрожди – за да се възбудят бирените дрожди и да се размножават им трябва влага, а по-благоприятна среда от бирата няма. Темелко по същият начин след всяка варка запазвал по една бутилка за стартер, но след  натрупването на солидно количество от тях решил да направи една купажна варка – по същият начин както се прави при виното. В една варка той влага всичките си налични стартери, както и няколко вида малц, които също са му останали в малки количества
В резултат това което опитах имаше следните характеристики. Бирата имаше дебела кафява пяна при наливане, която спадна до слаб, но траен слой. Цветът бе тъмно кехлибарен и мътен. Мирисът бе сладък и леко опушен – второто се дължи на известното количество опушен малц, който е вложил в бирата. Вкусът бе много приятен. Тялото на бирата беше със средна плътност и финална препечена горчивина. В средата на тялото се усещаха плодови цитрусови нотки. 

Все още не знам какво ще ви предложи Темелко в Деня на домашната бира, но след като от цялото това нещо направи такава бира, то има само едно заключение : каквото и да направи като бира, явно го прави добре.

1 коментар:

  1. Здравейте в оригиналният текст първоначално бе написано " За да бъде всичко съвсем завършено, в казана попадат и известно количество бири – приблизително към 10 вида, които са изостанали или отлежаващи. " Това е неправилно и за това се извинявам. В цялата бира са вложени бутилките стартери, смесените малцове и хмелове, но не и годна за пиене бира. Този текст бе премахнат.

    ОтговорИзтриване