четвъртък, 2 април 2015 г.

Загорка Ретро – честит 1 април



На този така светъл ден „1 –ви април” реших най-накрая да опитам Загорка Ретро. В хор чувам гласове „Къде я намери, супер е, имаше ли още”, но някак си не им обръщам внимание на тези гласове. Признавам им на хората от Загорка едно, те успяха да пробутат силна реклама, а заедно с трика пусни 10 бири, рекламирай ги 1000 пъти на ден, то ефекта искам да я опитам подейства. 

Какво в същност е Загорка Реро, бира, която не е пастьоризирана и с ниска трайност, до тук добре, нормален бирен продукт, но защо хората примряха така по нея? Както вече казах рекламен трик. Защо я харесва ли? Колко от вас са склони да прекалят с нормалната Загорка, според мен малцина, причината е в нейният ефект. При 5% процента по ABV скалата за обемно алкохолно съдържание не би трябвало на 5 такива бири на следващия ден да се чувствате като на 3 големи водки, но уви често се случва. Главобола от тази бира е нещо като „запазена марка” още от времето когато бях на 14 години. Вярно че наскоро промениха малко рецептата и стана по-пивка, но ефекта си остана. Как постигат този ефект не знам, но това което чувах в последните три седмици за Ретро се сведе до следно:
-         - От нея не се напиваш като от другата, пиеш 5 и на следващия ден си свеж
-        -  Вкус като от едно време (хора на 20 – 30 г. няма как да знаят как е било едно време, пък и  никой не каза по-дяволите кое е това време)
-       -  Не мога да я намеря търсих къде ли не; свърши но ще заредим след седмица; чакаме я, ама не идва.

Всички тези коментари ме наведоха на няколко мисли: „Първо, на хората не им харесва старата Загорка защото яко ги цепи глава. Второ хората са склонни да сменят бирата заради силна реклама и ниски критерии към масовото пиво. Трето, поради ниска бирена култура (средно статистическият българин е опитвал не повече от  5 - 10 вида бири през живота си) трудно може да прецени и оцени правилно нова бира. 

В крайна сметка ако още четете текста, половината сигурно вече ме ругаете, но за мен това е моята гледна точка. Сега ще ви разкажа и какво усетих аз когато я пих. Ретро за разлика от нормалната Загорка  има по-светъл и воднист цвят. Разликата не е голяма, но я има и тя е видима - за жалост моите снимки не са хубави за да се види добре. За доказателство ако прочетете на етикетите плътността на Ретро е 10,3 P, а на нормалната Загорка 11,4 P (P – плато, единица измерваща плътността на бирата казано на най-прост език). Когато имаш по-ниска плътност нормално и бирата да е по-бистра. Пяната на  Ретро е по-нетрайна и на по-тънък слой, ефекта е може да се оспорва, но като цяло наливах в една и съща чаша при еднаква температура и наклон. Мирисът на Ретро е доста воднист и слаб, а при нормалната той е остър и сладникав, някой хора дори го определят като алкохолен спирт. Във вкусът е най-голямото разочаровани, лично аз го описвам като вода от измиването на бирена бъчва.  Сигурно тук прелях чашата за някой хора, но ако говорим за вкус той е блудкав, без плътност и с една остра и бързо изчезваща горчивина. При нормалната Загорка имате доста плътен вкус, подчертано сладникав и горчив, с траен мазен отпечатък на небцето. 

Като финал искам да споделя, че бирата вероятно се харесва или не се харесва поради редица причини, но лично моето мнение е че тя рекламен продукт, който е далеч от хубавата бира.Единственното което ми хареса в нея бе бутилката, тъй като наистина изпитвам носталгия към този тип бутилки.




От мен наздраве и до следващия път.


Няма коментари:

Публикуване на коментар