сряда, 15 април 2015 г.

Fyne Ales Hurricane Jack – буря в бутилка


Привет отново, днес съм се спрял на една шотландска бира, която има звучното име Ураганът Джак. Не знам дали в Шотландия си имат урагани, но със сигурност си имат тази бира. Кой и кога е почнал да кръщава ураганите, но поне се доказва максимата „За всеки влак си има пътници”.  Някой по някое време пиян-залян казва "Тази буря е като жена ми Катрина" и после докажи, че нямаш сестра. До толкова сме свикнали да даваме имена на всичко, че направо се плаша до къде може да стигнем.

Спирам с дълбоките размисли и се мятам „на гребена на вълната”. На пръв поглед бирата не изглежда опасна или агресивна, и ако се осланяме на възприетата от Чолаков система за оценяване на времето – зелено, жълто, оранжево и червено, то тогава тази бира е буря, защото има жълто на етикет (ще им драсна някой ред на шотландците да им дам ноу-хау).  
Hurricane Jack има тъмен и мътен златист цвят. Пяната е нетрайна, на тънък слой и седи рехава. Мирисът е хмелен, силен и леко остър – на мирис докарва усещане за IPA. На вукс се усеща приятна хмелна горчивина, която се засилва в края. Тялото има средна плътност и като цяло е доста добре балансирана. 

Като бирен синоптик мога да кажа следното „Ако ви се пие бира пийте. Ако питате мен опитайте и тази. Изглежда не прави пяна, но пък има мътен цвят. И на мирис и на вкус го докарва на буря, така че сложете си дъждобран и се радвайте на хубавата бира”. 


От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар