неделя, 5 април 2015 г.

Каменица Свежо – безстрашни са

Има едно наистина неоспоримо положително качество в редиците на Каменица, признавам те са безстрашни. За да се мотивирам отново ще спомена, че това са хората които пуснаха 10 вида лимонада в бутилка за бира и не се страхуват да пускат още подобни бири. Същите тези хора твърдят, че нагласата на българина била да се пият по-горчиви бири, че едно време били по-горчиви бирите и т.н. И тук се питам след като казват това защо пускат лимонада, грейпфрут и бъз. А ако наистина си падаме масово  по горчивото пиво защо не направят Indian Pale Ale със сухо охмеляване или свестен Bitter, а се опиват да ни убият вкусовите рецептори със Свежо.
 
Новият продукт на пивоварната е буквално подигравка с вкусът на хората, но ако те са достатъчно глупави да я пият, е тогава сме си заслужили и такава бира. Не мога да кажа нищо хубаво за бира като тази, и за да видите че не говоря празни приказки, ето личното ми сравнение на Свежо със Светло. 

Ако говорим за пяна и двете бири правят в началото средно дебел слой, който при Свежо спада много по-бърз. Що се отнася до цвят, то определено светлото е отново по-добре. Свежо е с доста по воднист цвят, което е се обуславя от по-ниската плътност на пивото – направо жалките 8,3 P при светло е 10,2 Р. Мирисът и на двете е доста зле. При светлото мирисът е като на накиснат във вода хляб, който е престоял така доста време, а при свежото има мирис на мокро куче.  Доста е остър и неприятен.  При новото попълнени вкусът е непоносимо горчиви и остър. Вкусът буквално те отблъсква.  В края се усеща вкус на диацетил – буквално привкус на олио или масло от пуканки, което в случая само до съсипва човек. При Каменица светло имаш един приличен вкус на мая, средна плътност и сравнително приятна горчивина в края. 

На финала ще ви споделя, че първоначалният текст който написах беше много по-краен, но реших да запазя добрия тон до колкото това е възможно.  На Свежо му пожелавам да изчезне също толкова безславно както и се появи. Пиша накратко, защото отделяйки повече внимание на продукт като този, ще пропусна да пия някоя свястна бира, която слава богу няма да стане. 



От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар