четвъртък, 9 април 2015 г.

To Øl Black Ball Porter – подготовка за 25 април



Ден след като ви писах за предстоящият бирфест в Горана Баня имам повод да ви пиша за още една също така важна дата. В последната събота на месец април от Асоциацията на Домашните Пивовари в България (АДПБ) организират своя трети национален конкурс за  домашна бира. В бирария Халбите 3 на улица Три уши всички членове на асоциацията ще имат възможноста да премерят сили кой прави най-добра бира в следните стилове, категории и под категории по програмата на Beer Judge Certification Program или накратко BJCP: 

1. European lager. Including Categories 1,2,3,4 and 5. All subcategories according to BJCP
2. English Pale Ale, Category 8 (subcategories: A, B, C) BJCP
3. Stout, Category 13 (subcategories: A, B, C, D, F) BJCP
4. American IPA, Category 14 (subcategory B) BJCP
5. Weizen/Weissbier, Category 15 (subcategory A) BJCP
6. Belgian Strong Ale, Category 18 (subcategory B, C, D, E) BJCP.

Далеч съм от идеята да ви въвеждам в пълни детайли относно конкурса, но е важно да се разберете, че такова събитие си заслужава. Често на състезанието има възможност да се опитат уникални домашни бири, и то съвсем безплатно. По този начин най-лесно може да видите, че нашите домашни пивовари не са по никакъв начин по-лоши от редица craft бири, които шеметно си пробиват път на световният бирен пазар. 

Тъй като в момента не разполагам с домашна бира под ръка, ще отпразнувам новината с една прекрасна бира като To Øl Black Ball Porter. Едва за първи път опитвам подобна уникална бира, която толкова много да прилича на Brooklyn Black Chocolate Stout. До момента бирата от САЩ беше единствена по рода си, и имаше специално място в сърцето ми, но след като опитах този продукт на To Øl, вече съм раздвоен. Реално двете бири се водят съвсем различни, но са доста еднакви на практика. Както при американците, така и при датчаните цветът е шоколадово кафяв и плътен. Пяната е плътна и кремава с цвят на шоколад, по този показател е по-добра от бруклинсака бира. Мирисът в началото е леко остър, но бързо става плътен и сладък с мирис на шоколад и леки препечени нотки. Вкусът е страхотен, подчертано шоколадов, плътен и с лека препечена горчивина в края.

В крайна сметка бирата е наистина уникална и благодаря на 100beers.bg за това че я внесоха. 


От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар