сряда, 8 април 2015 г.

Бирфест Горна Баня – началото е дадено, наздраве с TO ØL Sur Amarlilo



С голяма радост ви съобщавам, че и тази година София ще си има бирфест. След дълги година суша и само една година от Beerraltion 2014 (който за мен беше успешен), то тази 2015 г. ще се окичи с нов бирфест, който да се надяваме ще стане традиционен.  По идея на момчетата от Blek Pine (домашни пивовари от Горна Баня, за които все по-често ще споменавам, тъй като се надяваме скоро да имат и собствена пивоварна) и съмишленици като 100beers.bg,  Kanaal, Beers.bg, Best Belgium Beers, вносителите La Trappe за България,  Пивотека, Гларус, Диво пиво и Бял Щърк (вероятно ще има още участници) в София ще се проведе надявам се един незабравим фестивал на бирата в който ще има над 300, че дори близо 400 бири от почти цял свят – изключение латинска Америка и Африка. 

След като завесата падна и датите са обявени - 30 -31.05-2015 г. (последният уикенд на месец май ),  то остава да разберете и мястото, а то е ресторант На Върха. Не се плашете, мястото не е затворено и разполага с близо 4 декара открит терен, които е достатъчно доволно за едно масово мероприятие. За тези които скоро не са посещавали Витоша до Горна Баня се стига с автобус 260, с кола, колело, пеш и дори с влак,, като единствената изключена версия е с метро.
Тъй като вече горя от нетърпение събитието да дойде, в поредица материали до 30 май ще ви представя част от бирите които ще може да опитате, а и няколко които може би няма да ги има, но ще имат своите достойни заместници  по време на феста. 

Честа да бъде първа бира се пада на TO ØL Sur Amarlilo. Датчаните от TO ØL заедно с техният колега от Mikkeler са единствените представители на Европа в престижната ТОП 10 класация на craft пивоварите в света, според реномираният сайт Ratebeer. Избрах Sur Amarlilo защото е провокативна и балансирана, а целта на този фест ще бъде да ни накара да опитаме нови и нови бири. 

TO ØL Sur Amarlilo е представител на Sour/Wild Ale или един вид смесица между IPA и спонтанна ферментация, и за мен това е напълно нов стил, който не бях опитвал.  Бирата има изразен сладко-кисел мирис, от който се усещат хмелните нотки на едноименният хмел Амарило и киселите нотки на спонтанно ферментиралите бири. Мирисът не е нито остър, нито слаб и за това го определям като доста балансиран. Пяната е на средно дебел към нисък, но траен слой. Цветът е плътен и наситено кехлибарен, най-точно му допада описанието тъмен разбит жълтък. На вкус в началото е сладка, след това постепенно става кисел и завършва с една суха горчива киселост, която стипци на небцето.

Развитието на вкуса, добрата пяна, балансираният мирис и въобще цялото впечатление от бирата мие страхотно. Ако не сте пили Guezue бира, то тази би била подходяща първа стъпка.
to-ol.dk/home

От мен наздраве и до следващия път.

П.П. Правя дописка към текста защото 30- 40 мин. след като бях пил бирата в устата си още усещах приятни горчиво-кисели нотки, небцето ми беше приятно стегнато и това усещане беше прекрасно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар