вторник, 13 януари 2015 г.

Sant Ana LX Brewery Rye Ipa - една изключителна португалска craft бира

Миналата есен беше една от най-хубавите. Имам няколко причини за това твърдение, но едно от най-основателните ми е пътуването до Испания и Португалия. За 10 дни успях да посетя Барселона, Лисабон и Мадрид. Далеч съм от мисълта да ви споделя цялото пътуване, но покрай всички красиви спомени, имаше и няколко бири. 

Най-добрата бира от цялото ми пътуване опитах в Лисабон. По време на посещението на крепостта Св. Георги (Castle of S. Jorge) съвсем случайно попаднах на един от най-приятните бар-магазини за бира в които съм бил. Заведението се казва Corvo Azul (http://www.corvoazul.com) и се намира в рамките на кварталат скрит зад външните стени на крепостта.  За да бъда абсолютно коректен, там предлагат не само бира, но също така вино, сирене и още много домашно приготвени продукти.  Освен да си купиш за вкъщи, може да опиташ питие или храна на място, като се предлага и скромно, но добре подбрано меню за хранене. 

От краткият разговор с бармана успях да разбера, че Sant Ana LX Brewery е една от първите craft пивоварни които са се появили  в Лисабон. Както и при нас в България, така и в Португалия до 2000г. почти не се е говорило за домашна или craft бира.  След това в Лисабон се появява заведение от типа на При Кмета и Лучано, което в първата си година прави страхотен оборот. Предлага ли се три вида бира и хората се избивали да ходят. След първата година нещата се променят, всички са опитали от бирата, харесала им е, но им се струва скъпа. В допълнение мейнстрим пивоварите веднага предлагат масови бири от подобен стил, но с доста по-ниски качества.  В резултат на втората година заведението фалира. Близо 3 - 4 години не се чува или появява друга подобна пира, но след това се появяват цели три микро пивоварни, които дават тласък на craft пивоварството и днес само в Corvo Azul  се предлагаха над  20 бири от 4 пивоварни. В края на разговора барманът спомена, че все още хората считат тази бира за скъпа и за това пазарът е неразвит, но има всичките предпоставки в следващите 2 -3  години той да нарасне осезаемо. По негови думи само в района на Лисабон към същата дата имаше  7 малки пивоварни. 

Ето и няколко думи за самата бира. Rye Ipa има много интензивен мътен кехлибарен цвят. Бирата сякаш вреше, в нея си личаха неферментирали бирени дрожди. Пяната е гъста, кремава и трайна, на дебел слой. Вкусът е плътен, тежък и горчив. Ако трябва да определя горчивината като сила давам и 8 от 10. На финала се усещаха силна хмелена горчивина и лека цитрусова нотка. 

В заключение може да споделя, че бирата наистина ми хареса много. Ако трябва да разберете защо я определят като скъпа, ще ви споделя, че тя струва 4,5 евро при цена на мейнстрим бирите от 1 евро средно.  Поставил съм си за цел след 10 г. пак да отида и обещавам да ви кажа, дали прогнозите на моя домакин са се сбъднали. 


От мен наздраве и до слеващия път.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар