Миналата есен беше една от най-хубавите. Имам няколко причини
за това твърдение, но едно от най-основателните ми е пътуването до
Испания и Португалия. За 10 дни успях да посетя Барселона, Лисабон и Мадрид.
Далеч съм от мисълта да ви споделя цялото пътуване, но покрай всички красиви
спомени, имаше и няколко бири.
Най-добрата бира от цялото ми пътуване опитах в Лисабон. По
време на посещението на крепостта Св. Георги (Castle of S. Jorge) съвсем случайно попаднах на един от най-приятните бар-магазини за бира в които съм бил.
Заведението се казва Corvo
Azul (http://www.corvoazul.com) и се намира в рамките на кварталат скрит зад външните стени на
крепостта. За да бъда абсолютно коректен,
там предлагат не само бира, но също така вино, сирене и още много домашно
приготвени продукти. Освен да си купиш за
вкъщи, може да опиташ питие или храна на място, като се предлага и скромно, но добре
подбрано меню за хранене.
От краткият разговор с бармана успях да разбера, че Sant Ana
LX Brewery е една от първите craft пивоварни които са се появили в
Лисабон. Както и при нас в България, така и в Португалия до 2000г. почти не се
е говорило за домашна или craft бира.
След това в Лисабон се появява заведение от типа на При Кмета и Лучано,
което в първата си година прави страхотен оборот. Предлага ли се три вида бира
и хората се избивали да ходят. След първата година нещата се променят,
всички са опитали от бирата, харесала им е, но им се струва скъпа. В допълнение
мейнстрим пивоварите веднага предлагат масови бири от подобен стил, но с доста
по-ниски качества. В резултат на втората
година заведението фалира. Близо 3 - 4 години не се чува или появява друга
подобна пира, но след това се появяват цели три микро пивоварни, които дават
тласък на craft пивоварството и днес само в Corvo Azul се предлагаха над 20 бири от 4 пивоварни. В края на разговора
барманът спомена, че все още хората считат тази бира за скъпа и за това пазарът
е неразвит, но има всичките предпоставки в следващите 2 -3 години той да нарасне осезаемо. По негови думи
само в района на Лисабон към същата дата имаше 7 малки пивоварни.
Ето и няколко думи за самата бира. Rye Ipa има много интензивен мътен
кехлибарен цвят. Бирата сякаш вреше, в нея си
личаха неферментирали бирени дрожди. Пяната е гъста, кремава и трайна, на дебел
слой. Вкусът е плътен, тежък и горчив. Ако трябва да определя горчивината като
сила давам и 8 от 10. На финала се усещаха силна хмелена горчивина и лека
цитрусова нотка.
В заключение може да споделя, че бирата наистина ми хареса
много. Ако трябва да разберете защо я определят като скъпа, ще ви споделя, че тя
струва 4,5 евро при цена на мейнстрим бирите от 1 евро средно. Поставил съм си за цел след 10 г. пак да отида
и обещавам да ви кажа, дали прогнозите на моя домакин са се сбъднали.
От мен
наздраве и до слеващия път.
Няма коментари:
Публикуване на коментар