сряда, 22 януари 2014 г.

Gusta – в Турция не всичко е Efes



Преди време покрай бола се запознах с един интерес човек. След кратка комуникация си разменихме разни бирени творения, като той ми прати две доста интересни турски бири. Едната се оказа със звучното балканско име Gusta.

Като казвах не всичко е Efes, може би звучи малко буквално, защото и тази бира е производство на пивоварната. Аз реално имах предвид, че те не пият само едно светло пиво, както ни се натрапва от почивките в Турция. Някой който е бил на почивка там, пил ли различна бира в хотела си?

В реалност Gusta е Hefeweizen тип пиво, което ме изненада . Както знаете, на балканите нямаме много силни традиции в този тип бири. Изключени в последните 2 години направиха от InBev, които под три различни марки в България, Хърватска и Румъния направиха една лятна проба и установиха, че бирите им не са толкова търсени и се насочиха към всякакви плодови бири, къде успешни, къде не. 

Gusta има тъмен златист цвят, едва леко мътен. Пяната е гъста и трайна. Мирисът е слаб, леко киселее и няма типичните за hefewaiz бири аромати. Вкусът е кисел и малко по-газиран. Въобще не знам защо се усеща газирано в тази бира. Все пак в края се усещат типични пшеничени бирени вкусове. 

Опитът е добър, но бирата не. 


От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар