неделя, 29 ноември 2015 г.

Almus Червено – най-накрая



Наздраве. Най-накрая български производител се престраши да направи червено пиво, при това според мен с добро качество. Години наред пиша ли пиша за изгубеното Шуменско Червено и макар хората от Каменица да пуснаха Staropramen Granat, дупката в производството на хубава червена бира беше явна. Чешката бира си е чешка, а българска алтернатива нямаше до преди месец. 

Изключително съм доволен от новата политика на хората от пивоварната в Лом. През последните 6 - 7 години те бяха съсредоточени в рамките на изключително ниско ценови бири. Работеха за вече фалиралите Peny Market и не чак толкова успешните Т-Маркет и СВА. Не ме разбирайте буквално, но голяма част от производствените им линии бяха заети да произвеждат ниско алкохолни бири под марки познати единствено в 2 литрови PET бутилки. За нещастие друг техен партньор Хранс Комерс спря да предлага собствената им продукция и така се оказа, че Алмус нямат представител на собствената им бира в София. За тези години обаче те извадиха две наистина добри бири, които просто нямаха шанс да пробият – говорим за Алумс Тъмно и Алмус Специал. Първата макар и трудно, но се намираше, докато втората успях да я пия само три пъти и после не я намерих дори в Монтана и Берковица, където се надявах че може да я има. 

За наш късмет обаче, хората от Алмус явно добре са проследили тенденцията от последните две години на пазара и днес вече ни радват с изцяло променена продуктова линия. Ново Лукс светло, тъмно и червено пиво според мен са на доста добро ниво. Веднага прави впечатление факта, че и трите имат един и същ алкохолен процент 5,5% ABV и плътност - плато 12P. При така уеднаквени начални параметри, бирите са съвсем различни като вкус и визия. Пак по мое мнение, бирите са способни да задоволят голяма част от потребителите. Незадоволен биха останали онази част от вече по-прогресивните или така да кажем „разглезени“ потребители, които свикват с крафт бирата и нейните високи критерии.

Almus Червено има красив кехлибарен-бакърен цвят. Пяната е на първоначално дебела, но спада доста бързо до нисък траен слой от едри балони. Мирисът при мен не беше добър. Ако има нещо което и куца, то това е точно усещането за „мокро куче“ при вдишване. Вкусът е приятен и сравнително плътен. В началото е по-сладък и карамелен, след това в средата става по-силно горчива, а в края глътката става кремава и плътна.

Искам да благодаря на Г-н Тошев, че ми помогна да се сдобия с трите бири, защото без негова помощ не знам колко време трябваше да обикалям в София да си ги купя. На целият екип на Ломско пиво пожелавам успех, защото бирите им са наистина добри. Дано успеят да си намерят място в търговската мрежа, защото именно това им е най-голямата спънка. Така да се каже пожелавам им да постигнат фурора на Бургаско и Загорка Ретро от тази година. 


От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар