понеделник, 30 ноември 2015 г.

Lomsko Лукс – добра бира на добра цена


За онези които ще побързат да ме нападнат и да кажат „Ти луд ли си бе, пил ли си еди коя си бира“, ще отговоря „Говорим за българска масова бира, тази е добра като такава“. Наистина стоя зад думите си, хората от Лом са направили прилична бира, която при цена от лев за бутилка е доста добро съотношение цена качество. В моя кръгозор тя е конкурент на Бритос, Загорка Ретро и Бургаско, защото е с една идея по-горчива и газирана от повечето светли бири на българският пазар. 
 
Предполагам доста хора ще кажат, че Ломско не са способни да конкурират Загорка Ретро и ще са прави само заради рекламата, но Бургаско не си правят реклама, а вече „дръпнаха чергата под краката на Загорка“. Опитайте Лукс и ще видите, че бирата не по-лоша като качество. 

Накратко новата премиум светла бира от Лом има тъмно златист прозрачен цвят, а пяната и седи рехава на тънък и траен слой. Мирисът е подчертано малцов, леко остър и сладък. Бирата има средно ниво на карбонизация (газираност) и приятни горчиви малцови нотки. В края се усеща привкус на бирена мая

Ако има нещо което не ми хареса в бирата, то това е пяна. Първоначално застана на дебел слой, но бързо спадна. Всичко друго ми допадна, и остава да се намира по-лесно в магазините, за да може да я пия по-често от веднъж (до момента).

 Днес попаднах и на спецификация, на Алмус Специал която толкова бях харесал. Реално бирите се различават по това, че Лукс има минимално по високо плато 12Р срещу 11,5Р за Специално, и има малко по-висок алкохолен процент от 5,5% ABV  спрямо 5% ABV. В допълнение, специалното имаше доста по пухкава и дебела пяна, а газираноста бе с една идея по-ниска. 


От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар