понеделник, 30 ноември 2015 г.

Almus Тъмно – леко променена


Дойде ред и на последната нова ломска бира. Да си кажа честно, тъмното го опитах последно през далечната 2010 г. и след като Хранс Комрес спряха да го предлагат, успях да пия само Царско Тъмно пиво от СВА. Нямам ясно изразен спомен дали бирата е била абсолютно същата като плътност и алкохол, но като питие си бяха съвсем една и съща – Ломско пиво имат традиция да правят различни бири с промени от по 0,1% в алкохола и по 1 единица в плътността. Всички бири като Царско, Дунавско, Мизия и т.н. произвеждани за големите марки са в този порядък отклонение в плюс или минус от стандартното Алмус Светло. 
 
Нека обаче се върнем при тъмното пиво, то е претърпяло леки промени, като те са в цвят и аромат. Новото Тъмно пиво има тъмно черен-карамелен цвят, докато по-старата версия беше с по-червен отенък. Пяната е на средно дебел слой, и има кафяв карамелен отенък. Мирисът е силен и плътен, приятно карамелен. В предишната тъмно имаше и нотки на шоколад. Вкусът е сравнително плътен и горчив. Осезаемо сладък и карамелен, с по-силни горчиви финални нотки. В предишната бира отново на финала имаше шоколадови следи, които сега вече ги няма. 

Като цялата бира не ме разочарова, но на мен ми липсва шоколадовата нотка като цяло. Все пак бирата е по-добра, от тази тъмна бира която правеха през 2008 г., защото тя беше доста неугледна, и я избягвах. 



От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар