неделя, 29 ноември 2015 г.

Glarus Dubbel – Коледа наближава


Добър вечер, Коледа наближава. Този път сериозно, остават броени дни до преяждането, препиването, разменянето на подаръци и разбира се доброто настроение в компанията на семейство и приятели. В духа на Коледа от Гларус извадиха една лимитирана серия Glarus Dubbel. По света това е добре позната традиция, като обикновено производителите наричат своето пиво коледно. Стиловете се различават, но традицията си остава. 

Точно в една такава пред коледна обстановка, и аз отворих моят трети Dubbel. Вече го пих на два пъти с приятели. Всеки който го опита имаше свое мнение, като някой бяха възхитени, а други леко недоволни. Вторите упрекваха бирата за това, че им била спиртна и остра, но след кратко разяснение какво се търси с този стил бира, се съгласиха, бирата е хубава. 

Ето и моето скромно мнение. Бирата има прекрасен тъмно рубинено-бакърен червен цвят. В началото пяната застава на дебел и плътен кремав слой, но след това спада и остава на тънък траен слой. Мирисът е силен и остър, усещат се спирт и бирена мая. Още в началото загатва за по-висок градус алкохол, макара в крайна сметка той да е доста приемливите 6,5% по ABV. От самото начало вкусът е плътен и остър, със силно спиртно усещане. В средата на глътката бирата започва да остава силно кремаво и леко горчиво трайно петно. Към края бирата става леко стипцов. На самият финал се усещат заигравки с нотки с привкус на ликьор. 

Новото творение на Гларус за мен е най-доброто птиче, което до сега е излетяло от гнездото. Изключение прави първата бира появила се на BeerRelation 2014, която буквално омагьоса всички. 



От мен наздраве и до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар